code 95

Opleidingen Adviesbureau Peddemors

Bron CBR

Code 95

Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs, die achter een voertuigcategorie is geplaatst . Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is. De code is vijf jaar geldig en kan verlengd worden door het volgen van nascholing.

Code 95 is verplicht voor alle beroepschauffeurs uit de EU en beroepschauffeurs die in de EU werken. Dit is geregeld in de Richtlijn vakbekwaamheid.

Hoe krijgt u een code 95 op uw rijbewijs?
De code krijgt u door het behalen van de basiskwalificatie. Wanneer u uw D rijbewijs voor 10-09-2008 of uw C rijbewijs voor 10-09-2009 heeft gehaald, kunt u de code 95 behalen door middel van het volgen van 35 uur nascholing. In dat geval hoeft u géén basiskwalificatie te halen. Als u voldoet aan alle voorwaarden kunt bij de gemeente de code 95 op uw rijbewijs laten zetten.

Code 95 voor chauffeurs met C rijbewijs behaald voor 10-09-2009
Om beroepschauffeur te blijven, moest u uiterlijk 10 september 2016 een geldige code 95 op uw rijbewijs hebben staan. Om uw code 95 te krijgen moet u 35 uur nascholing volgen.

Voor het bijschrijven van de code 95 op een geldig rijbewijs heeft u geen Eigen verklaring nodig. Uw rijbewijs behoudt dan de oorspronkelijk einddatum. In dit geval vraagt u een vervangend rijbewijs aan. Wilt u uw rijbewijs verlengen? Dan heeft u wél een Eigen verklaring nodig.

Basiskwalificatie 

Beroepschauffeur C en/of D

Als u beroepschauffeur bent of wilt worden, moet u de code 95 (basiskwalificatie) halen. Nadat u bent geslaagd voor de examens en toetsen, kunt u de code 95 op uw rijbewijs Laten bijschrijven. Code 95 is vijf jaar geldig.

Tip! Vraag uw nieuwe rijbewijs binnen zes maanden na het halen van uw basiskwalificatie aan, zodat code 95 gelijk is aan de afgiftedatum van uw rijbewijs. Als u uw rijbewijs pas na die zes maanden aanvraagt, wordt uw code 95 gelijkgetrokken met de datum van uw laatst behaalde examen.

Wat heb je nodig voor Code 95 

Dus 7 uren praktijk en 28 uren theorie

Adviesbureau Peddemors geeft u graag advies en begeleiding bij de juiste keuze voor Code 95 en Nascholing. 

Neem contact op 0546 573 066

Veel plezier met uw studie!